Een oude aardappel schuur uit 1940 die de watersnood heeft overleefd, maar die nu toe was aan een renovatie. Nadat de schuur zijn werk had gedaan als opslag voor de oogst, heeft de schuur dienstgedaan als een camping gebouw. In de schuur bevonden zich de sanitaire voorzieningen en enkele slaapvertrekken. Hierdoor was de schuur opgedeeld in allerlei kleine vertrekken en was alles voorzien van beplating.
De nieuwe eigenaar wilde de schuur weer gaan gebruiken als een werkschuur en atelierruimte. Hiervoor is eerst een schetsontwerp gemaakt om de uitgangspunten te bepalen van het ontwerp, waarna het schetsontwerp diende voor een design-and-build aanpak van de schuur.
Bij de sloop van oude inrichting, bleek dat door de vorige ingrepen er veel plekken waren waar niet nagedacht was over de vochthuishouding van buitenaf en van binnenuit. Hierdoor bleek dat verschillende oude balken vervangen moesten worden. Om het karakter van de schuur te behouden is de gehele constructie in kaart gebracht om te bepalen welke onderdelen essentieel waren voor de uitstraling en welke vervangen konden worden door een nieuwe constructie. Uit de inventarisatie bleek dat iedere balk een andere afmeting had. Al het hout dat voor handen was is destijds gebruikt voor de bouw van de schuur, tot oude scheepsbalken aan toe. Om de structuur zoveel mogelijk zichtbaar te behouden is ervoor gekozen om tussen de constructie een houtskeletbouw frame te maken en deze te voorzien van isolatie. Om de schuur te beschermen tegen vocht, zijn alle zwarte gevelplanken verwijderd en is de gehele schuur voorzien van een waterkerende dampopen folie en een geventileerde opbouw. Zodat de oude houten constructie beschermd is voor de toekomst. Bij het terugplaatsen van de houten gevelplanken zijn de originele details weer teruggebracht, van de hoekoplossingen tot aan de waterslagen van lood. Om binnen het karakter te laten zien van de schuur, met zijn houten spanten en schaaldelen dakbeschot, is ervoor gekozen om een deel van de 1e verdieping open te maken, zodat de gehele ruimte ervaren kan worden. Voor de materialen zijn materialen gebruikt die passen bij het ruwe karakter van de schuur, een gevlinderde betonvloer, houten beplating als wandafwerking, deuren gemaakt als oude schuurdeuren. Wat geresulteerd heeft in een schuur die van de buitenzijde bijna niet veranderd is, maar welke aan de binnenkant volledig hersteld is en van moderne gemakken voorzien is met respect voor het karakter van de schuur. Na een verse laag verf was de schuur weer herrezen als the Black Pearl en zal deze nog voor vele generaties behouden blijven.
Zeeland
140 m2
Schetsontwerp t/m oplevering