Woning Lent

Gelegen in de oksel van de Waal ligt het dorp Lent. In Lent worden nu verschillende nieuwbouw wijken gerealiseerd. Een van deze wijken zijn al enkele woningen en woongebouwen gerealiseerd met een strobouwmethode. Deze bouwmethode inspireerde onze opdrachtgevers om ook de stap naar natuurlijk en duurzaam bouwen te nemen. Op een van de vrije kavels in het plan Park Waaijenstein hebben wij een vrijstaande villa ontworpen en uitgewerkt op basis van strobouw. Voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen, zoals stro, is dat er een gezond binnenklimaat ontstaat. Natuurlijke materialen hebben een damp openstructuur die ervoor zorgt dat er altijd een aangenaam vochthuishouding in de woning. In de winter is het niet te droog en in de zomer niet te vochtig, wat tevens ideaal is voor mensen met allergien.

De opdrachtgevers hebben een kavel aan de rand van het plangebied gekocht met vrij uitzicht over de landerijen en op de Oversteek brug welke boven de dijk uitkomt. Een prachtige natuurlijke omgeving waar ieder moment van genoten kan worden. Dit was dan ook een van de wensen van de opdrachtgevers om enkele mooie vensters te hebben die het landschap tonen in al zijn glorie. Omdat de voorgevel vol op het zuiden staat en omdat er nog een ontsluitingsweg voorlangs loopt, is er voor gekozen om een redelijk gesloten voorgevel te maken. Op de begane grond is een groot zitraam gemaakt, waar men heerlijk in kan zitten met uitzicht op de omgeving. Op de verdieping is de hoofdslaapkamer gerealiseerd. Deze is volledig voorzien van een glazenpui. Om ervoor te zorgen dat de slaapkamer niet overhit in de zomer is ervoor gekozen om een overdekt balkon te maken. Omdat de slaapkamer gevel helemaal bestaat uit glas is enige privacy gewenst, in verband met voorbijgangers. Dit is opgelost door een balustrade van strekmetaal te maken. Dit bied voldoende privacy, maar ook nog voldoende doorkijk naar buiten toe. Aan de achterzijde is de gevel van de begane grond volledig open, om te genieten van de achtertuin. Een grote dubbele schuifdeur zorgt ervoor, dat bij mooi weer, de tuin en woonkamer een worden. Daarnaast beschikt de woning nog over een kelder.

De woning wordt gebouwd door middel van prefab stro elementen, hierdoor kan het casco snel opgebouwd worden en kan de woning snel wind en waterdicht zijn. Doordat de stro elementen een hoge isolatiewaarde, welke bijna 2x zo hoog is dan standaard, zal de woning weinig tot geen behoefte hebben aan warmte in de winter. In de zomer als de woning na verloop van tijd opgewarmd is door de zomer zon, kunnen de ramen in het trappenhuis opengezet worden en ontstaat er een natuurlijke trek, welke de warme lucht afvoert.

Op dit moment wordt er hard gebouwd aan de woning.

Het ontwerp is gemaakt in samenwerking met Coöperatie StroApp.